Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Visszatekintés képes leírás - Ács.tlap.hu
részletek »

Visszatekintés - Ács.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: acs.tlap.hu » Visszatekintés
Keresés
Találatok száma - 9 db
Paloták fából

Paloták fából

Azok az orosz oligarchák, akik 100-150 évvel ezelőtt ezeket a pompás fa palotákat építtették, megtehették volna, hogy az európai felső tízezer kőépítési hagyományait vegyék át, mégis ragaszkodtak a fához és az orosz tradiciókhoz.

 Dunaszegi vizimalmok

Dunaszegi vizimalmok

Milyen volt a hajómalom?Kik dolgoztak a hajómalmon? A molnárlegények és molnármesterek, akik kiváló ácsok és asztalosok is voltak. Mester csak az lehetett, aki fából kifaragott egy fogazott kereket, más néven molnárszerkezetet, és azzal legalább egy zsák gabonát meg tudott őrölni.A honlapon : falunkról, vizimalmok története cimszó alatt keresd a cikket.

Szélmalmok

Szélmalmok

A malmokat szinte teljesen fából készítették, vas és fém alkatrészeket még a gépezetek építésénél is elenyésző mértékben használtak. A szélmalmok konstruálásakor figyelembe vették a működés közben keletkező aerodinamikai és mechanikai erőhatásokat, pl. a vitorlák tengelyét mindig kissé ferdén állították be, mert így a forgás közben keletkező erő a szélmalom tetőszékét a vitorlatengellyel együtt a malomházhoz nyomja és megakadályozza, hogy feltéphesse.

Az ács mesterség

Az ács mesterség

A régi korok emberei még ennél is jobban figyeltek a fák minőségére. Igaz, nekik jóval könnyebb volt: ők mindennapjaikat a természetben, a feldolgozandó természetes anyagok közelében élték, így a nemzedékről nemzedékre átadódó tudást, megfigyeléseket alkalmazni tudták. Idézzük csak fel Gazda József már említett könyvéből az ácsmesterek megállapításait:

Faragósuli

Faragósuli

A lakóközösségek egy-egy ügyes kezű tagja bonyolultabb faszerkezetek létrehozásában jeleskedhetett. Ő volt az ács. Az igény szülte, hogy az ács mesterség az ókor kezdeti szakaszában már tagozódni kezdett: állványzat készítőre, házépítőre, hajóépítőre, bútorkészítőre, kocsi és kerék gyártóra, harci gép készítőre, stb.

Magyar néprajz

Magyar néprajz

Házépítő faragók. A molnárságról szólva kifejtettük, hogy a faragó megnevezés a 16-18. században gyűjtőfogalom volt: mindazokat a kézműveseket így nevezték, akik fából építményeket, munkaeszközöket, használati tárgyakat készítettek - akár céhbeli mesteremberek, akár képesítés nélküli barkácsolók lettek légyen. Itt csak utalunk arra, hogy e kifejezés igen gyakran társult a molnár mesterségnévhez, írott forrásokból úgy látszik, hogy a faragómolnárok többféle famunkához értettek A vándor ácssegédek állandó eszközkészlete az 1930-as években a következő volt: 1 szekerce, 1 rámás fűrész, 1 véső, 1 vinkli vagy ácsderékszög, 1 tisztítóvas és 1 kis gyalu (93. ábra).

Ácsolt kapuk és parasztházak

Ácsolt kapuk és parasztházak

Ezek a valóságos építmények 150 - 200 éven át voltak tanui háboruknak, természeti csapásoknak és ma is pontos, vízszintes és függőleges elrendeződésben tanuskodnak az elmúlt időkről . A gyalogkaput a szekerek bejárására alkalmas kapuval egyesítették egyetlen, jól kiforrott szerkezetben. Ezt a típusú, lényegében ácsolt kaput egész Székelyföldön megtalálhatjuk.Díszítésük láttatni engedi a készítésükbe fektetett munka mérnöki pontosságát. Minden ilyen kapu e világtól elszigetelt etnikum művészetig fokozott egyéniségének tükre.

Ács mesterség múltja

Ács mesterség múltja

Sok szép míveket az faragó rendneknézd elmélyeket ez Átsembereknek nagy tisztességben tartom az faragást,az eleiben tészem tsak az szántást. (Szentmártoni Bodó János: Az Áts mesterek ditséreti, 1647)

Tuti menü